Nofar Sela
נופר סלע
מה קורה בתיאטרון תמונע?
ובעיקר מי?
תיאטרון תמונע הוא אחד המקומות המרתקים בארץ לצפות בו ביצירה מקורית וחדשנית,
והוא מהווה בית חם ומחבק ליצירה שלי
ושל יוצרים עצמאיים רבים אחרים.
ככה זה מרגיש מהצד של היוצרת.
את שני המופעים שלי - "פני שטח" ו"פעם אני אינני", אני מריצה בקביעות בתאטרון תמונע, הפועל מאז 1987 בשכונת מונטיפיורי בת"א.
כיוצרת עצמאית, אינני יכולה להפריז בחשיבות של מקום קבוע ויציב להרצה, המאפשר לי וליוצרים רבים אחרים בסיס חיוני לצמוח ממנו.
את דרכי האמנותית כיוצרת התחלתי בהצטרפות לקולקטיב אמנות עצמאי בשם "פנדורה". שם עשיתי ברגל רועדת את צעדיי הראשונים, והפכתי מסטודנטית לשעבר שעדיין מצויה בשוק של סיום הלימודים, לאמנית מתחילה שלומדת לגבש לעצמה שפה אמנותית.
אבל את דרכי המקצועית כיוצרת בשלה עשיתי בתיאטרון תמונע, ולא רק שאני חייבת להם תודה גדולה, אני גם רוצה להמליץ לכל חובב/ת תאטרון ופרפורמנס לעקוב אחרי מה שקורה שם. בשל הבית החם שהתיאטרון מציע ליצירה לא ממסדית, צומחים שם אמנים ואמניות מרתקים.
פסטיבל חוצה גבולות
את יצירת הפרפורמנס שלי "פני שטח", שהתחלתי לפתח במסגרת הקולקטיב, הצעתי לפסטיבל "א-ז'אנר", פסטיבל שנתי ותיק שעולה בתאטרון תמונע, ושעליו מנצח המנהל האמנותי של התיאטרון - ניצן כהן. כהן קיבל את עבודתי בשמחה וליווה אותי בהפיכתה מניסוי אמנותי מבולגן ליצירה מגובשת ומהודקת. הדיאלוג האמנותי היה עבורי פתוח ומאפשר, ואני בטוחה שיוצרים נוספים מרגישים כמוני.
מתוך המופע "פני שטח" המוצג בתיאטרון תמונע. מפגש חשוב בין יוצרים לקהל. צילום: חיים יפים
תאטרון תמונע מציע ליוצרים אולם ואיש טכני ללא עלות,
ולוקח אחוזים מהכנסות הכרטיסים בלבד.
הדבר חוסך לנו היוצרים אלפי שקלים להרצה, ומאפשר מפגש חשוב ומשמעותי עם הקהל.
פסטיבל א-ז'אנר מהווה פלטפורמה מרתקת עבור יוצרים מתחילים ובשלים כאחד, והוא מציג יצירות בינתחומיות, שמעזות לחקור ולהתנסות באמצעי הבעה שונים ולבחון את גבולותיהם. היצירות שעולות בפסטיבל הן לרוב קצרות, אך פעמים רבות הן יפותחו מאוחר יותר ליצירות ארוכות ובשלות עוד יותר. כך קרה לי עם "פני שטח", שעלתה בא-ז'אנר 2017 כיצירה של חצי שעה, ומאוחר יותר פותחה ליצירה של שעה וחצי.
את יצירתי האחרונה - "פעם אני אינני", פיתחתי עבור פסטיבל תמונע 2018, המציע בכורות של עבודות באורך מלא. את "פעם אני אינני" פיתחתי כיצירה באורך של שעה (ללא "תחנת מעבר" של יצירה קצרה בדרך), ועל כן העבודה עליה היתה ארוכה ותובענית יותר. תאטרון תמונע הציעו לי חללי עבודה ותמיכה אמנותית והפקתית נחוצה ומחבקת.
תיאטרון תמונע יוזם פסטיבלים מצויינים נוספים כמו טקטוניקס (סאונד) ואינטימדאנס (מחול) ומארח פסטיבלים חיצוניים כגון "פסטיבל צוללן". אני ממליצה בחום לעקוב ולהגיע לאירועים אלה.
קרקע פורייה ליצירה עצמאית
מעבר לפסטיבלים, תיאטרון תמונע פועל כמרכז פרינג' במסגרת מנהל תרבות. כלומר, יוצרים יכולים להתקבל עם עבודותיהם לתאטרון ולהריץ אותן שם בתנאים נוחים המתאימים ליצירה עצמאית - תאטרון תמונע מציע ליוצרים אולם ואיש טכני ללא עלות, ולוקח אחוזים מהכנסות הכרטיסים בלבד. הדבר חוסך לנו היוצרים אלפי שקלים להרצה, ומאפשר מפגש חשוב ומשמעותי עם הקהל.
יוצרים ויוצרות מרתקים רבים מוצאים בתיאטרון תמונע בית. אני ממליצה בחום לעקוב אחר יצירותיהם של גוני פז, נטע ויינר וסתיו מרין, מירב דגן, פיי שפירו, נמר גולן ודניאל כהן לוי, נדב בושם, עדילי ליברמן ועוד יוצרים נהדרים אחרים.
בתנאי היצירה הלא-פשוטים בישראל, יצירה עצמאית מצויינת צומחת במקום שמאפשר לה יותר מכל את הקרקע הפורייה לה היא זקוקה.